Sniadanie - najważniejszy posiłek dnia
Śniadanie - na dobry start
Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem i jak je poprawnie skomponować?
Stare powiedzenie mówi: Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj żebrakowi. I jak w każdym powiedzeniu Ziarko prawdy możemy tu znaleźć. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i nie wolno go ominąć. Dlaczego?
Po pierwsze: jest to posiłek po długiej przerwie od jedzenia. Nawet jeśli jedliśmy w nocy Lub nie umiemy zasnąć z super pełnym brzuchem to śniadanie powinno się pojawić.
Przemiana materii w nocy znacząco się obniża, aby ją przyśpieszyć do dziennej szybkości potrzebne jest właśnie śniadanie – można by to przyrównać do takiego energetycznego kopniaka na dzień dobry. W przeciwnym wypadku, gdy pominiemy śniadanie lub zjemy je w porze lunchu – możemy być całe przedpołudnie ospali, drażliwi bądź – może się to odbić na naszej masie ciała, które nieubłagalnie będzie rosła. Wieczorem natomiast i w nocy dopadnie nas wilczy głód.
Po drugie: aby organizm człowieka mógł dobrze działać przez wiele lat potrzebuje ciągle dużej ilości witamin, składników mineralnych, a także białka, węglowodanów i tłuszczu. Bardzo ważne jest, aby większość składników dostarczać regularnie co kilka godzin. Wielu z tych składników niestety nie umiemy magazynować (dotyczy to szczególnie witamin i większości składników mineralnych) i dlatego ta regularność ich spożywania jest niezwykle ważna.
Po trzecie: z reguły rano jesteśmy przed jakimiś zadaniami np. praca, nauka itd. Do tego potrzebna jest nam dobra koncentracja. Dobrą koncentrację uzyskuje się natomiast poprzez dostarczenie węglowodanów (najlepiej złożonych z produktów z pełnego ziarna). Pamiętajmy o tym, że to właśnie węglowodany są głównym paliwem dla mózgu.
Dobrze – wiemy już, że bez śniadania trudno funkcjonować. Jak więc zrobić, aby posiłek ten był dobrze skomponowany i smaczny?
Wybierzmy jako bazę energetyczną produkty z pełnego przemiału. Może to być chleb razowy, pełnoziarnisty bądź płatki owsiane czy orkiszowe. Dodajmy do tego witamin w postaci świeżych warzyw bądź owoców. Dobrze byłoby też pomyśleć o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach. W tym celu niewielki dodatek produktu bogatego w roślinny tłuszcz byłby bardzo pomocny. Może to być margaryna dobrej jakości, orzechy, siemię lniane lub pestki słonecznika czy dyni znajdujące się np. w chlebie.
Mówiąc o idealnym śniadaniu nie można zapomnieć o napoju. Może to być kawa (najlepiej z dużą ilością mleka), sok owocowy (najlepiej bez cukru) lub jeszcze lepiej warzywny np. świeżo wyciśnięty sok z marchwi. Dla tradycjonalistów – herbata, ale może nie czarna, a owocowa lub zielona.
Pamiętajmy: z idealnym śniadaniem idealny dzień. Warto więc wstać te 10 minut wcześniej i zadbać o swój pierwszy, najważniejszy posiłek. Namawiam także do spożywania go w gronie rodziny.
|
|
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
tel. 604777922
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
www.food-diet.pl
|